Pazar

DOLAPLAR

DOLAPLAR


Deri işleme dolapları işlentinin ilk aşaması olan sulu işlemler dairesinin vazgeçilmez ekipmanlarıdır. Dolaplar üretildikleri materyale göre ikiye ayrılır.

1.Ahşap dolaplar
2.Y bölmeli dolaplar







AHŞAP DOLAPLAR

Yaş işlemler dairesinin en önemli ekipmanıdır. Özellikle büyükbaş deriler yaş işlentinin ilk aşaması olan ıslatmadan son aşaması boyama ve yağlama işlemi dahil olmak üzere dolaplarda gerçekleştirilir.
Deri sanayinde ağırlıklı olarak Güney Amerika ve Afrika kökenli ağaçlardan yapılan kimyasal maddelere ve korozyona (aşınmaya) dayanıklı tahta dolaplar kullanılmaktadır. Bu dolaplar eni 6-8 cm arasındaki kalınlıklarda değişen tahtalardan yapılır. Yapı itibarıyla silindirik görünümdedir. Dolabın içerisinde derilerin daha iyi hareket ederek kimyasal maddeler ile reaksiyona girebilmesi için; mekanik etki sağlayan boyu 20-25 cmcivarında ucu oval tokmak şeklinde tahta parçaları (babalar) bulunmaktadır.
İşlentinin türüne göre dolaplar farklı çap ve uzunluklarda imal edilirler. Islatma, kıl giderme ve kireçlik işlemlerinde yavaş bir mekanik etki istendiğinden(2-3 devir/dakika) daha uzun ve çapı kısa dolaplardan yararlanılır. Kireç giderme, sama, pikle ve sepilemede ise orta düzeyde bir mekanik etki istendiğinden(6-8 devir/dakika) kullanılan dolapların boyu ve çapı eşit uzunluktadır. Boyama, yağlama ve retenaj işlemlerinde daha fazla mekanik etki istendiğinden(12-14 devir/dakika) çapı boyundan uzun dolaplar tercih edilir.



Y BÖLMELİ DOLAPLAR

Ahşap dolapların hammadde teminindeki güçlükler, tahtaların flotteyi emmesiyle istenilen homojenlikte ve renklerde derilerin işlenememesi, ahşap dolapların korozyona karşı fazla dayanımlarının olmaması, fazla yer işgal etmeleri, kimyasal maddeleri vermekte ve banyo boşaltımındaki güçlükleri gibi dezavantajlarının olması son yıllarda Y bölmeli çelik dolapların deri sanayinde önem kazanması ve kullanım alanının artmasına neden olmuştur.

Pratik olarak bu dolaplar çamaşır makinesı gibi içi delikli 3 bölmeli tambur ve bunun dış yüzeyini kapatan çelik aksamdan oluşur. Bu dolaplarda 3 ayrı bölmede aynı flotte ile daha fazla deri işlenebilmektedir. Buda gerek atık su kullanımının azaltılması gerekse kimyasal maddelerin daha etkin kullanımı ve dolap hacminden daha fazla yararlanılarak deri işlenmesi açısından büyük önem kazanmıştır



MİKSER TİPİ DOLAPLAR

Son 10- 15 yıldır deri sanayinde kullanılan mikserler beton karıştırma makinelari ile aynı görünümde olup paslanmaz çelik veya poliesterlerden yapılmaktadır.

Zemine yaklaşık 50 derecelik açıyla monte edilirler. Ağız kapak kısımları genelde açık olup deriler rahatlıkla doldurulup boşaltılabilirler. Mikserin ağız kısmında flötenin sirkülasyonunu sağlayan boru bulunur. Bu sistemle banyo suyu mikserin dibinden çekilerek ağız kısmından derilerin üzerine püskürtülerek kimyasalların sürekli karışımı sağlanır.

Mikserler 2 yönlü olarak dönerler. Ters istikamette döndürüldüklerinde içerisindeki deriler ve banyo boşaltılmaktadır. Mikserlerin içerisinde derilerin sikülasyonunu ve mekanik etkiyi sağlayan spiral veya helezonlar vardır. Mikserlerdeki mekanik etkinin biraz daha yumuşak olması, deri yükleme ve boşaltmadaki kolaylıklar, fabrika içinde fazla yer kaplamamaları, aşınma dayanımlarının yüksek olması v.b. özelliklerden dolayı son yıllarda kürk sanayinde tamamen olmak üzere diğer deri üretimlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder