Enzimler sama işleminde ve ıslatma işleminde kullanılırlar.
•Pankreastan, bakterilerden, mantarlardan ve bitkiden üretilirler.
•20-35 C0 arasındaki sıcaklıkta etkilidirler.
•Her enzimin belli bir çalışma pH sı vardır.
•Her enzimin etki ettiği belli bir madde vardır. (yağ, protein gibi)
Dericilikte Kullanılan Enzimler
• Pepsin
Pepsin enzimin midede bulunan enzimlerdendir. Pepsin enzimi ph 1,5- 2,5 etkilidir.
• Trypsin
Pankreas enzimlerindendir. Proteinleri parçalarlar asit ortamda da stabildir. Çalışma pH sı 7-9 dır
• Elastaz
Pankreas enzimlerindendir proteinleri parçalar.
• Lipazlar
Yağ asidi esterlerini ester guruplarından etki ederek yağ asitlerine dönüştürürler. Yani derideki yağı parçalar
• Katepsin
• Hücre içinde bulunan enzimdir
Enzimlerin deri üzerine etkisi
Kıl köklerini parçalar
Lifleri kısmen parçalar
Lifler arasındaki proteinleri parçalar
Derinin yumuşamasını sağlar
Sırçanın esnekliğini arttırır.
Islatmada hava-kurusu derilerin ıslatılmasını kolaylaştırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder