Vidala deri yüzük deriler sınıfından olup , genellikle ayakkabı yüzlüğü imalatında kullanılır.
Tabakhanede kullanılacak suyun özellikleri:
1.Berrak ve temiz
2.Renksiz,kokusuz, tatsız
3.Toplam sertlik 15 Alman derecesi veya daha az
4. Geçici sertlik 12Alman derecesi veya daha az
5.Maximum demir 3,5 mgr./ lt .nebati yağ için ,6 mgr./ ltç krom degabatı için
6.PH: 7 + 0,5 civarında
7.Isı; büyük farklılıklar göstermemeli (15-18 °C)
8.Bakteri kesinlikle bulunmamalıdır.
Deri işleme teknolojisi konusundaki bu ön bilgiden sonra, tabakhaneye gelen ham deri aşağıdaki işlemlerden geçerek vidala deri haline getirilir.
Derilerin budaması yapılır,kanatlarına ayrılır. Tartılarak dolap veya ıslatma havuzlarına alınır .% 100 konstrasyonu üzerinden hesaplanarak %2 sodyum sülfür,%5-6 kireç ilavesi ile kireçleme yapılır, gece bırakılır.
Başlangıçta 1 /2 –1 saat çevrilen dolap daha sonra saatte 5 dakika aralıklarla çevrilir,bırakılır. Ertesi gün dolap tekrar çevrilerek boşaltılır. Kaveleta , budama yapılır Tartılarak tola ağırlığı bulunur. Eğer deri kalıntıları uygunsa önce yarma yapılır, sonra budanarak tartılır.
Kireç Giderme:
Önce soğuk su ile yıkanarak kireç giderme yapılır ((fiziksel ) bunu takiben 35 °C ılık suda (% 200) kireç giderici maddelerle ( amonyum sülfat, sodyum bisülfit , organik asitler) kireç giderme yapılır.
Sama :
%1-2 sama maddesi ile doldurulan dolap ½-1saat çevrilir ,deriler el ile kontrol edilir, tesit ve kuşe kontrolü yapılır , sama olmuşsa deriler yıkanır ve suyu süzdürülür.
Piklaj :
%80-100 su %10-15 tuz %0,5-1,5 sülfirik asit ilavesi ile akşamüzeri deriler dolaba konur , 2 saat çevrilir ,gece bırakılır. Ertesi sabah dolap 5 dakika daha çevrilir , banyo PH ve kesit kontrolü yapılır.( PH : 2,5-3,2 )
Krom Debagat :
Dolap içerensindeki pikle suyunun yarısı süzdürülerek yerine aynı miktarda su ilavesi yapılır. % 2-3 tuz ilavesi ile tampon edilerek asit şişmesi önlenir , daha sonra%2-2,5 krom oksit hesabı ile kron sülfat çözeltisi, dolap dönmekte iken ak tan 1/25 –1 saat ara ile verilir. Dolap toplam 4-6 saat çevrilir bikarbonat ilavesi ile PH 3,8 – 4,0 civarında krom fiks edilir. Bundan sonra deriler çıkartılır,istiflenir en az 24 saat bekletilerek budanır, tıraş ağırlığı belirlenir. Bundan sonraki işlemleri için gerekli tüm kimyasal maddeler bu ağırlık üzerinden hesaplanır.
Nötralizasyon :
Vidala işlentisine %12-1 Cr 2°3 verilerek krom retinaj yapılır.35-40°C su ile yıkanır, nötralizasyon için yeniden %100-200 Su (40°C) alınır. Bu suya çeşitli ve yıkanır alkalitler(1,2 Sodyum bikromat boraksvb.)verilerek 1-1,5 saat çevrilir .PH5-6 olunca süzdürülür ve yıkanır.
Retenaj :
%200 su (50-60°C) ve %1 –2 analin boya ile dolap 1/2saat çevrilir. Sonra % 3-10 sentetik veya bitkisel tanen veya bunların karışımı bezintan vb. ile 2 saat çevrilir, %4-6 sülfon yağ emilziyonu ilave edilerek 2saat daha çevrilir ,deriler dolaptan çıkartılır, istiflenir,süzülür kurutmaya yollanır.
Kurutma :
Kurutma tavasında kurutma yapılır. kuruyan deriler talaşa konularak belirli bir nem miktarına getirilir ,tavlanır, iskefe yapılır, sırça kalitesine göre veya imalat çeşidine göre sınıflandırma yapılır, bozuk sırçalılar zımpara işlemine alınırlar.
Vidala Finisajı :
Zımpara olan deriler toz almadan geçirilir. Dolgu işlemi yapılır. Pigmen bağlayıcıları ile boya hazırlanır, 1-2 kere kadife boya yapıldıktan sonra deri kurutulur. Preslenir ,tekrar boyama yapılır ve 2. Kez preslenir. İkinci presten sonra formaldehit ile sabitleştirilir. Daha sonra cilalama işlemi yapılır. Bu işlemden deriler pres edilir,ölçülür ve satışa çıkartılır.
No comments:
Post a Comment