Islatma - Yumuşatma :
Derilere konserveleme ve depolama sırasında kaybettikleri suyu geri kazandırarak derilerin konservasyon öncesi sahip olduğu nem ve tutuma getirmek, ham deri üzerindeki mikroorganizmaları kan, kir, tuz, çamur ve idrar gibi pisliklerden temizlemek, derinin yapısında bulunan ve suda çözünen albüminler ve nötral tuzlarda çözünen globülinler gibi eriyebilir proteinleri uzaklaştırmak amacını taşır.
Kıl Giderme – Kireçlik :
Epidermal yapıya etki ederek epidermis tabakasını, fibriler, olmayan yapıları, kıl ve kıl köklerini deriden uzaklaştırmak, proteinlerinin şişmesini sağlayarak deri strüktürünü açmak.
Daha sonraki işlem basamaklarında kullanılacak kimyasal maddelerin bağ yapabileceği aktif karboksil ve amino gruplarının ortaya çıkmasını sağlamak.
Derideki lesitin, sefalin gibi erime noktası düşük olan yağları sabunlaştırarak deriden uzaklaştırmaktır.
Kireçlik giderme - Sama :
Kireçlik işlemi sırasında aktif uçların ortaya çıkarılması için şişirilen derilerin şişkinliğini indirmek ve derilere belli bir yumuşaklık esneklik kazandırmak.
Deri pH’ ını kireç giderme sonrası yapılacak olan sama işlemi için uygun pH değerlerine getirmek.
Deri bünyesinde lifsi yapıda bulunan ve ıslatmadan sama işlemine kadar yapılan işlem basamaklarında uzaklaştırılmamış olan eriyebilir proteinleri enzimler yardımı ile uzaklaştırmak.
Kireçlik işleminde uzaklaştırılmamış kıl kökleri, epidermis ve pigment bakiyelerini uzaklaştırmaktır.
Yağ Giderme :
Derideki yağın uzaklaştırılması
Daha sonraki işlemlerin sağlıklı yürütülebilmesi ve bu kimyasalların deri içine nüfuziyetini kolaylaştırmak
Mamul deride yağ kusmasını önlemek
Bitmiş derinin kötü kokulardan arındırmak
Abrajsız düzgün boyama yapılmasını sağlamak
Finisaj işleminin düzgün yapılmasını temin etmek.
Pikle :
Deriyi tabaklama işlemine hazırlamak ve tabaklayıcı maddenin deriye nüfuz edebileceği pH değerine getirmek amacı ile yapılır.burada önemli husus kullanılan asit ve tuzun miktarlarıdır.Asit miktarı fazla olursa yada birden fazla miktarda asit banyoya verilirse, derinin sırçasının zedelenmesine ve yırtılma mukavemetinin düşmesine neden olunur.Giysilik derilerde ve diğer deri çeşitlerinde asit şişmesi istenmez.
Tabaklama:
Deriyi bozulmaz hale getirmek için yapılır.Tabaklamanın iyi olması tümüyle derinin pikle pH’ ının homojen olarak ayarlanmasına ve bazifikasyon işlemine bağlıdır.Uygun ve homojen olmayan bir pikle pH’ ı bölgesel tabaklamaya, sertlik ve boşluğa sebep olur.Bu durumda yetersiz bir tabaklama olacağından derilerin mukavemeti de düşecektir.
Deriye daha çok krom bağlanması amacı ile ;
flotte miktarının düşük tutulması tabaklama süresinin uzatılması
tabaklama temperatürünün arttırılması
pH’ının arttırılması gibi önlemler alınabilir.
Nötralizasyon:
Derinin katyonik (+) durumunu değiştirir.Nötralizasyon deriyi daha sonra deriye verilecek olan yağlama, dolgu ve boyama maddelerine hazırlamak amacı ile yapılır.
Boyama :
İstenilen renge derileri ulaştırmak amacıyla yapılır.Boyamada sırçadaki deri kusurları açık renge boyanır, eğer sırça çok zedelenmiş ise bu kısımlar koyu boyanır.Giysilik derilerde boyama da en çok aranan derinin homojen boyanması , kesitin tam olarak boyanması ve boyanın haslığının iyi olmasıdır.Bütün bunların iyi olması bu aşamaya kadar olan işlem basamaklarının en iyi şekilde yapılmasına bağlıdır.Yetersiz ıslatma, yetersiz kireçlik, yetersiz tabaklama ve yetersiz nötralizasyon boyaman kötü olmasına, abrajlama ve yüzeysel boyamaya neden olur.
Retenaj :
Derilerde tabaklamayla sağlanamayan eksiklikleri gidermek derideki istenmeyen özellikleri düzeltmek ve deriyi istenen özellik, görünüm ve tutumu vermek amacıyla yapılır.
Yağlama :
Deriye yumuşaklık kazandırmak, kırılganlık ve sırça çatlamaların önüne geçmek, yırtılma mukavemetini arttırmak ve istenen tuşenin deriye kazandırılması için yapılır.
Finisaj Finisaj işlemi deriden mamul işleminin kullanım özelliklerine göre düzenlenir.Finisaj tabakasının renklendirilmesinde pigment veya anilin boya kullanılır.
Finisaj İşleminin Görevleri
Deri yüzeyinin dış etkilere karşı korunması
Farklı parlaklık derecelerinde düzgün bir yüzey görünümü
Moda özelliklerinin deri yüzeyinde sağlanması
Derinin kullanım değerini yükseltmek
No comments:
Post a Comment