Yağlama
İyi bir deri elde etmek için uygun yağlama maddeleri seçilmedir. Yağlama maddelerine kısaca göz atacak olursak deride yağlama işlemi yapan çok fazla yağlama maddeleri ile karşılaşırız.
Türü
Kaynağı
Özellikleri
Balık yağı
Balık, Balık karaciğeri
İçinde yabancı maddeler içerebilir. Saflığına dikkat edilmelidir. Fazla kirli yağlar derilerde koku yapabilir. Balık yağlarının iyot indeksi yüksek olduğundan derilerde sararma yapılabilir.
Sığır yağları
(sıvı)
Sığır paça yağı
Sığır paça yağının soğuk suda kolay çözünür olmalıdır.
Hayvansal yağ (katı)
Sığır katı yağı
Sığır yağında yüksek oranda stearik asit içerdiğinden yağ kusmalarına neden olur. Uzun süre bekleyen katı yağlarda koku oluşabilir.
Bitkisel yağ
(katı)
Hindistan cevizi yağı, hurma yağı
Rafine edilmiş yağlar kullanılmalıdır. Bekletilmiş ekşimiş yağlarda koku oluşur.
Bitkisel yağ
(sıvı)
Hurma yağı
Kolza
Soya yağı
Ay çiçeği
Pamuk yağı
Yağlamada yalnızca yarı –kuruyan veya kurumayan yağlar kullanılır. Bazı sıvı yağlar oksidasyon eğilimlidir, koku yapabilir
Waks
Karnouba
Lanolin (yün yağı)
Yün yağı temizlendikten sonra kullanılmalıdır. II. Kalite yün yağları koku yapabilir. Yün yağı kullanılmış derilerin ıslanabilirliği azalır.
Sentetik yağlar
Parafin
Mineral yağlar
Yağ asidi esterleri
Alkil benzenler
Hidro karbonlar
C20 zincir uzunluğuna parafin yağlar kullanılır. Mineral yağlar olmalı, çok düşük yoğunluklu olmamalıdır.
Çözünür guruplarına göre yağlar
Sülfite yağlar:
Anyonik yüklüdürler. Elektrolitlere karşı stabildir.Deriye iyi penetre olurlar. Fazla kullanıldığında ciltte boşluk yapar. Sülfite yağların ise asit dayanımı yüksek olduğunda pikle işleminden sonra her işlem aşamasında kullanılır. Sülfite yağlar derinin iç kesimine kadar girerek yağlama işlemimi gerçekleştirirler ve deriye yumuşak bir tutum kazandırırlar
Sülfone yağlar:
Sülfonlanmış yağların asit dayanımı düşük olduğunda düşük ph larda kullanılamaz. Sülfone yağlar daha çok derinin yüzeyinin yağlanmasında kullanılırlar. Sülfone yağlar daha dolgun tutumlu deriler verirler.
Sülfo kloritler:
Anyonik yüklü maddelerdendir. Sarama eğilimleri düşüktür. Daha kuru tutumlu deri verirler.
No comments:
Post a Comment