Saturday

DERİCİLİKTE KULLANILAN ENZİMLER

DERİCİLİKTE KULLANILAN ENZİMLER

Enzimler sama işleminde ve ıslatma işleminde kullanılırlar.

•Pankreastan, bakterilerden, mantarlardan ve bitkiden üretilirler.

•20-35 C0 arasındaki sıcaklıkta etkilidirler.

•Her enzimin belli bir çalışma pH sı vardır.

•Her enzimin etki ettiği belli bir madde vardır. (yağ, protein gibi)

ENZİMLERİN MADDELERİ PARÇALAMASI

Dericilikte Kullanılan Enzimler

• Pepsin

Pepsin enzimin midede bulunan enzimlerdendir. Pepsin enzimi ph 1,5- 2,5 etkilidir.

• Trypsin

Pankreas enzimlerindendir. Proteinleri parçalarlar asit ortamda da stabildir. Çalışma pH sı 7-9 dır

• Elastaz

Pankreas enzimlerindendir proteinleri parçalar.

• Lipazlar

Yağ asidi esterlerini ester guruplarından etki ederek yağ asitlerine dönüştürürler. Yani derideki yağı parçalar

• Katepsin

• Hücre içinde bulunan enzimdir

Enzimlerin deri üzerine etkisi

Kıl köklerini parçalar

Lifleri kısmen parçalar

Lifler arasındaki proteinleri parçalar

Derinin yumuşamasını sağlar

Sırçanın esnekliğini arttırır.

Islatmada hava-kurusu derilerin ıslatılmasını kolaylaştırır.

No comments:

Post a Comment