RETENAJ MADDELERİ
Mineral tabaklama maddeleri
1. Krom tuzu
2. Alüminyum tuzu
3.Zirkonyum tuzu
4. Titanyum tuzu
Bitkisel tabaklama maddeleri
Hidrolize
1.Mirobalan
2.Kestane
3.Valeks
4.Sumak
5.Meşe kabuğu
6-Dividivi
7-Tara
(bir kısmı Kondanse
Kondanse
1.Kebrako 2.Mimoza
3.Mangrove
4-Magrov
5- Gambir
Sentetik tabaklama maddeleri
1Naftalin içerikliler
2.Fenolikler
3.Aldehitler
4.Reçineliler
5.Akrilikler
Fenolik Tanenler
Fenolik grup içeren tabaklama maddeleri deride fazla kalınlık artışı meydana getirmeden, sırçada fazla birikmeden deride yumuşak bir tutum meydana getirerek tabaklarlar. Derilere bağlanması bitkisel tanenlere benzerler fakat onlar kadar fenolik grup içermez. Molekül yapıları bitkisel tanenler kadar büyük değildir. Bundan dolayı daha kararlı ve daha az okside olurlar.
Dezavantajı terleme haslığını geliştirmezler. Derinin rengini açarak açık renklere boyanmasına izin verirler. Beyaz derilerin üretiminde kullanılabilirler.
Reçineli Tanenler
Reçineli retenaj maddeleri ise bunlar aslında deri aktif gurupları ile reaksiyona girmeden derinin lifleri arasına dolarak deride doldurma işlemi yapan maddelerdir.
Reçineli tanenler
• melamin,
• üre,
•disiyandiamitin
formaldehit ile kondanse (yoğunlaştırma) edilmesi ile elde edilirler. Ortamın asitlenmesi ve sıcaklık artışı ile birlikte molekül yapıları büyümeye ve deri lifleri arasına yığılmaya başlarlar. Böylece deride bir kalınlık artışı meydana gelir ve cildin boşluklarını doldurmaya başlar.
Reçineli tanenler derilerde kalınlık artışı meydana getirirken derilerin zımparalama haslığını ve kuru dolaplama haslığını geliştirir. Reçineli tanenler derinin rengini önemli ölçüde açarlar. Koyu renk boyamalarda dikkat edilmelidir. Reçineli tanenlerin %10 dan fazla kullanılması durumunda deriler pres işleminde sertleşebilir. Fazla asitli ortamda kullanılırsa derilerin cildine birikirler.
Akrilik tanenler
Akrilik asit , metaksilik asit, etil ester veya metil esterin sulu çözeltileri deri retenajında kullanılır. Bu polimerler derilerin içine nüfuz ederek derilerin tutum ve kullanım özelliklerini geliştirirler. Deri retenajında 5 ph kullanılmalıdır. Bitkisel tanenlerle birlikte kullanılırsa doldurma etkisi artar. Akrilik tanenler diğer retenaj maddelerinden önce verilirse retenaj maddeleri deri içinde daha iyi dağılır. Akrilik tanenler derinin cildinin sıkılaştırarak sıkı bir cilt meydana getirirler.
•Akrilik tanenler derinin rengini açar. Ticari olarak en çok anyonik yüklü olanlar bulunur. Anyonik akrilik polimerler derilerin ışık haslığını geliştirirler. Fazlaca deri karakterini değiştirmezler.
Aldehit tanenler
Retenaj işleminde aldehitler daha çok derinin ter, yıkama ve yırtılma dayanımını artırmak için kullanılır. Retenaj işleminde aldehitlerden Glutardialdehit kullanılır. Glutardialdehit derinin ph sı 4,5 -5 da iken nötralizasyondan önce kullanılmalıdır. Yüksek ph larda glutardialdehit banyoya verilirse derinin cildi büzüşmeye başlar. Sırçayı kabalaştırmadan doldururlar ve boyanın homojen bir şekilde dağılmasını sağlarlar. Krom tabaklamada verilirse krom tüketimini arttırır. Glutardialdehit ile retenaj görmüş deriler sarı renk alacağında beyaz boyanacak deri tiplerinde kullanılmamalıdır. Glutardialdehiti kullandıkça derinin yumuşaklığı artar ancak derini mukavemeti düşer.
Naftalin sintanlar
•Boya penetrasyonu
•Boya seviyendirilmesi
•Bitkisel tanenlerin banyoda dağıtılması
için kullanılır.
Bu sintanların phsı 7,5-8,5 civarındadır.
Bitkisel Taneler
Bitkisel tanenlerde retenaj maddeleri içinde yer alırlar. Bitkisel tanenler deriyi çok fazla doldururlar ve deriyi çok sıktıklarından derinin esnekliğini azaltırlar. Bitkisel tanenler deriye hızlı ve yüzeysel bağlanırlar. Bundan dolayı naftalin içerikli sintanlar ile birlikte kullanılarak yüzeyde birikmesi engellenir. Nötralizasyon işlemi yeterli ve tam yapılarak bitkisel tanenlerin deriye ilgisi azaltılır. Bitkisel tanenler derilerde kalınlık artışı sağlar. Akriliklerle kullanılması durumunda derilerin dolgunluğunda istenen artış sağlanır.
Zımparalama haslığını arttırır. Bitkisel tanenlerin yapısında hidrofil (su sever) grupların var olması ayakkabılık derilerin ter atmasına yardımcı olurlar. Ticari ürün olarak tek başlarına veya diğer sentetik tanenlerle karışık olarak pazara sunulurlar. Fazla bitkisel retenaj görmüş derilerin ciltleri kabalaşır ve ciltte tanelenmeler oluşur.. Bitkisel tanenler derinin rengini belirgin bir şekilde kendi renklerine boyarlar, bu durum retenaj işleminde göz önüne alınmalıdır.
Retenajda kullanılan önemli bitkisel tanenler
Mimoza: En çok kullanılan bitkisel tanenlerdendir. Diğer bitkisellerden daha tok ve daha dolgun deriler verirler. Sırçayı aşırı büzüştürmeden daha iyi doldururlar. Derilerin zımparalama haslığını artırırlar. Derilerin uzamasını düşürür, mukavemetini azaltırlar. Yumuşak karakterli derilerin retenajında kullanılır. Derilerin rengini biraz matlaştırırlar, ışık haslığını düşürürler.
Tatlı kestane: Kestane eksraktları daha sıkı ve daha kaba ciltli deriler verirler. Zımparalama haslığı mimozaya göre daha iyidir. Düşük phlarda ciltte kabalaşma ve büzüşmeye neden olur. Derilerin rengini matlaştırırlar. Işık haslıkları ortadır.
Normal kestane: Tabaklama gücü yüksektir. Daha sıkı ve dolgun deriler verir. Cildi büzüştürme eğilimleri yüksektir. Cilde yığılma eğilimleri yüksek olduğundan kaba ciltli ve esnek olmayan deriler verirler. Derinin rengini bulanıklaştırırlar ve matlaştırırlar. Işık haslığı ortadır. Su dayanımı yüksektir. Retenajda kullanılacak ise tek başına kullanılmamalıdır
Sülfite kebrako: Daha az dolgun deriler verirler. Mimoza ile benzer özellikte deriler verirler. Derilere kızıl renk verirler. Bekledikçe renk koyulaşır. Açık renk boyamalarda tercih edilmemelidir.
Tara: Açık renkli ve ışkı haslığı yüksek deriler verirler. Yumuşak tok tutumlu ve ince ciltli deriler verir. Tara ekstrakları demir iyonlarına hassastır. Tara eksratları diğer tanelerlede kombine edilerek kullanılır. Pastel renkli ve yumuşak özellik üretilecek vidala derilerin üretiminde tercih edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder