Monday

FORMİK ASİT:

EN: 8,4 oC, KN: 100,7 oC dir. Metanolün iki adım yükseltgenmesiyle oluşur. Keskin ve batıcı bir kokuya sahiptir. Tahriş edicidir. Suda çok çözünür. Serbest halde karıncaların salgıladığı öz suda ve ısırgan otunun öz suyunda bulunur. İlk defa 1749 yılında kırmızı karıncaların destilasyonu sonucunda elde edilmiş ve karınca asiti olarak adlandırılmıştır. Deri üzerine dökülürse arı sokmasına benzer bir acı verir. Fazlası yara yapar.

Endüstride basınç altındaki CO gazının NaOH ile ısıtılmasından elde edilir.



Oksalik asitin gliserinli ortamda ısıtılmasından da formik asit elde edilir.



Açık formülünden de anlaşılacağı gibi formik asit hem asit hem de asit grubu bulundurur. Bu nedenle diğer aldehitlerden farklı olarak aldehitler gibi indirgen özellik taşır. Fehling ve Tolens ayıraçları ile tepkime verir.



Formaldehit gibi kuvvetli dezenfekte edici özelliği vardır. Bakterisid olduğundan meyve sularının konserve edilmesinde, şarap ve bira fıçılarının dezenfeksiyonunda kullanılır. Balda çok az miktarda vardır. Bu balın bozulmasını önler. Ayrıca yünlerin boyanmasında yardımcı madde olarak ve derilerin tabaklanmasında kullanılan kirecin suda çözünen kalsiyum formiyat olarak uzaklaştırılmasında kullanılır. Isıtılınca parçalanır. Derişik sülfürik asit ile sıcaklıkta bozunma gerçekleşir ve CO gazı oluşur. Laboratuarda bu yöntem yardımıyla kolaylıkla CO elde edilebilir.

No comments:

Post a Comment