HAYVANSAL YAĞLARIN KİMYASAL
KOMPOZİSYONU
YAĞLARIN KİMYASAL KOMPOZİSYONU
Gıda olarak kullanılan katı ve sıvı
yağların ağırlığının % 95’ten fazlasını trigliseridler
oluşturur. Diğer % 5’lik
kısmı da minor bileşikler olarak adlandırılan mono ve digliseridler,
serbest yağ asitleri,
fosfatidler, steroller, yağ asitleri, yağda cozunen vitaminler ve diğer
maddeler bulunur.
ANA BİLEŞEN – TRİGLİSERİDLER
Bu trigliseridler, gliserol ve uc yağ
asidinin esterleşmesi ile oluşmuştur. Trigliseridler
yapılarındaki yağ
asitlerinin kompozisyonuna gore ikiye ayrılırlar. Trigliseridin yapısındaki
yağ asitlerinin ucu de
aynı ise “basit trigliserid” olarak isimlendirilir. Eğer iki veya uc farklı
yağ asidinden oluşuyorsa bu
tip trigliseridlere “karışık trigliserid” denir. Her iki trigliserid
formulu aşağıda sembolize edilmiştir.
MİNÖR
BİLEŞENLERİ
Ø Mono ve Digliseridler:
Mono ve digliseridler yağ asitleri ile gliserolun
oluşturduğu mono ve dioesterlerdir. Tipik yapısal formları aşağıda
genelleştirilmiştir.
Mono ve digliseridler “emulsifler” olarak
önem arz eden bileşiklerdir. Bu amaçla
gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Mono ve digliseridler,
gliserol ile trigliseridlerin reaksiyon ortamında yağ asidi değişimi yoluyla
veya gliserol ile yağ asitlerinin esterifikasyonu ile ticari ölçekte üretilmektedir.
Sindirim sisteminde trigliseridlerin normal parçalanması ile mono ve
digliseridler meydana gelmektedir. Hayvansal ve bitkisel yağlarda ise çok az miktarlarda
doğal olarak oluşurlar.
Ø
Serbest
Yağ Asitleri:
Yağ içerisinde gliserol
ile esterleşmemiş halde bulunan yağ asitleridir. Rafine edilmemiş
bazı yağlarda serbest yağ
asitleri normalden bir kaç kat daha fazla bulunabilir. Bu yağ asitlerinin
seviyesi rafinasyon işleminde azaltılır. Gıda olarak kullanılan rafine katı ve
sıvı yağlar genellikle çok az düzeyde serbest yağ asidi içerirler.
Ø Fosfatidler:
Fosfatidler,
polihidrik alkol (genellikle) gliserol iceren bileşiklerdir. Yapılarında gilserole ilaveten, yağ asitleri, fosforik
asit ve nitrojen içeren bir bileşik bulunur. Yemeklik yağlarda genel olarak
bulunan fosfatid , lesitin ve sefalindir.
Ø
Steroller:
Steroller, steroid alkoller olarakta
tarif edilirler. Steroller, steroid iskeletine ilaveten 8-10 karbonlu bir yan
zincir ve bir alkol grubu iceren bileşiklerdir.Yağlarda serbest halde, yağ asidi
esterleri olarak ve glukosidler olarak bulunurlar ve bir çok katı ve sıvı yağın
sabunlaşmayan maddelerinin büyük bir kısmını teşkil ederler.Bitkisel steroller
bir bütün olarak fitosteroller olarak bilinen bir karışımdan ibarettir.
Ø
Yağ
alkolleri:
Yemeklik yağların büyük bir kısmında uzun
zincirli yağ alkollerinin önemi çok azdır. Bazı
bitkisel sıvı yağlarda
yağ asitleri ile yağ alkollerinin esterleri olan mumlar çok az miktarda
bulunur. Ancak bazı
morina yağlarında çok daha fazla mum içeriğine rastlanmıştır. Bunlar kara
hayvanı yağlarında veya bitkisel sıvı yağlarda büyük bir öneme sahip değildir.
Ø
Tokoferoller:
Tokoferoller, pek çok bitkisel yağda doğal
olarak bulunan önemli izo bileşenlerdir. Bunlar
bitkisel yağların
oksidatif stabiliteleri yönünden yardımcı olan başlıca tabii antioksidanlar olarak
kabul edilmektedir. Ayrıca yağda çözünen vitamin E ’ nin kaynağıdırlar.
YAĞ ASİTLERİ
Karbon ve hidrojen
atomlarından oluşan, değişik boyda alkil zincirleri ve yağ asitlerinin
asit fonksiyonunu tayin
eden bikarboksil grubu (-CO-OH) ile karakterize edilen ve doğal
olarak oluşan bir çok yağ
asidi vardır.
YAĞ
ASİTLERİNİN SINIFLANDIRILMASI:
Ø
Doymuş Yağ
Asitleri:
Doymuş yağ asitleri dallanmamış karbon
zinciri ihtiva ederler. 10 karbondan daha
az karbonlu yağ asitleri sıvı, daha fazla karbonlular katıdır. Hidrofobikarakterli
çözücülerde hidrofobiklik ve sıcaklık yükseldikçe çözünebilirlikleri artar,
oysa hidrofilik çözücülerde yağ asidi zinciri uzadıkça çözünebilirlik azalır.Örneğin;
palmitik asit (C16) tüm bitkisel ve hayvansal yağlarda daha az, stearik asit
(C18) daha çok oranda dağılmıştır, hayvansal yağda daha çoktur.
Ø Doymamış Yağ Asitleri:
Karbon zinciri üzerinde çeşitli konumlarda
C-C bir veya daha fazla çift bağ içeren yağ asitleri “doymamış yağ asitleri”
olarak isimlendirilir. Doymuş ve doymamış bağ yapıları aşağıda gösterilmiştir.
Yağ asitleri bir çift bağ icerdikleri
zaman tekli doymamış veya monoenoik olarak adlandırılırlar. Birden fazla cift bağ iceren yağ asitleri çoklu
doymamış veya polienoik olarak adlandırılır. Yağ asitlerinin adlandırılması için
Cenova Sisteminde yağ asidi zincirinde karbon zincirinin sonundan itibaren
numaralandırılır. Bu sistemde karboksil grubunun karbonu bir numara olarak dikkate
alınır ve düzenlemeler buna göre yapılır.
No comments:
Post a Comment